Йеремич: Връщане на сръбските посланици възможно наесен
Йеремич: Връщане на сръбските посланици възможно наесен / cнимкa: БГНЕС

Сръбският външен министър Вук Йеремич заяви, че съществува възможност посланиците, които са изтеглени от чужбина за консултации в Белград, наесен да се върнат на работните си места.

Йеремич обясни, че сега Сърбия е във фаза, в която прави всичко възможно Косово да не стане член на нито една международна организация и се опитва да намали броя страни, решили да признаят “незаконно провъзгласената независимост на Косово”. “Докато сме в процес на спиране на признаването на незаконно провъзгласената независимост на Косово, не бих предложил на правителството връщане на посланиците”, каза Йеремич. Той отново каза, че през септември на Общото събрание на ООН Сърбия ще предложи резолюция, с която ще се поиска съгласието на останалите страни членки на ООН от Международния съд да бъде поискано мнение за незаконното провъзгласяване на независимост на Косово.

Йеремич отбеляза, че в тази фаза вече ще може да се мисли за дебат за завръщането на посланиците на Сърбия в чужбина. Той оцени, че внасянето на жалби срещу страните, признали независимостта на Косово, ще представлява легитимен акт, но той няма да даде резултат, а ще причини щети на държавата. “Тези, които се обявяват за такива жалби, имат за цел спиране на процеса на евроинтеграция”, каза Йеремич. Според него Сърбия не може да съди една страна пред Международния съд, ако тя не приема това, както и че евентуалните жалби срещу страни от ЕС могат да означават разширяване на списъка с условията за приемане в ЕС.