Извергът от Амщетен се призна за виновен по всички обвинения
Извергът от Амщетен се призна за виновен по всички обвинения / снимкa: БГНЕС

Йозеф Фрицъл, който 24 години държа в плен дъщеря си и системно я изнасилва, се призна днес за виновен пред Наказателния съд в Санкт Пьолтен по всички обвинения, в това число и в непредумишлено убийство на едно от децата, родени от дъщеря му Елизабет, съобщи Асошиейтед прес.

 

"Признавам се за виновен по всички обвинения", заявил днес Фрицъл в съда, с което изненада всички присъстващи, посочва АП. Предполага се, че признанието му ще ускори процеса и присъдата срещу него може да бъде произнесена още утре.

 

За непредумишлено убийство обвиняемият може да получи доживотна присъда, а за всяко едно от останалите признати престъпления може да бъде осъден за срок от 10 до 20 години затвор, посочва АП.

 

В понеделник, първия ден от процеса, Фрицъл се призна за виновен по обвиненията в системно изнасилване, лишаване от свобода и кръвосмешение, но отхвърли обвинението в непредумишлено убийство.

 

По време на първото съдебно заседание от процеса срещу него, Йозеф Фрицъл разказа пред съда колко трудно детство е имал.

 

"Детството ми беше много тежко", каза 73-годишният подсъдим пред съдебна колегия от трима съдии и осем съдебни заседатели, когато те го приканиха да разкаже за етапите от живота си. В съда Фрицъл заяви, че не е бил желано дете и майка му системно го е биела.

 

Съдебните заседания по делото, което в Австрия вече е известно като "процесът на века", продължават при закрити врата, заради данни и детайли, които ще бъдат представени в съдебната зала и които биха могли да нанесат вреди на жертвите на Фрицъл. Нито едно от децата на Фрицъл от връзката му с дъщеря му, нито самата му дъщеря, ще се появят в съдебната зала, за да дадат свидетелски показания. Дъщерята на Фрицъл, 42-годишната Елизабет, вече е записала показанията си. 11-часовият видеозапис с тях ще бъде показан в съда. Той е направен по време на предварителното разследване. Съдът реши, че децата на Йозеф и Елизабет изобщо няма да участват в процеса в качеството им на свидетели.

 

До април миналата година, когато бяха разкрити престъпленията на Фрицъл, дъщеря му прекара 24 години в специално изграден от Фрицъл бункер в мазето на къщата му. Три от децата й никога не бяха виждали дневна светлина.