Източноевропейците работещи на Запад изпращат милиарди
Източноевропейците работещи на Запад изпращат милиарди / netinfo
Източноевропейците, които живеят и работят на Запад, изпращат огромни суми в родните си страни. Номер едно в паричните преводи са Полша и Румъния.

По данни на Международната организация по миграцията, цитирани от БГНЕС, в края на годината са регистрирани 900 хиляди емигранти, като най-много са поляците - 324 хиляди, следвани от словаците - 230 хиляди, румънците - 202 хиляди, българите - 82 хиляди и унгарците - 27 хиляди. Това са хора, които са работили повече от три месеца в чужбина.

По официални данни обаче само в Италия и Испания работят между 1,5 и 2 милиона румънци. По данни пък на Полша - почти два милиона нейни граждани са на работа в чужбина. И в двете страни, както и в България, все повече расте дефицитът на работна ръка.

Поляците, които живеят в чужбина, са превели миналата година 4,1 милиарда евро в родината си. Толкова са официалните банкови преводи, но повечето емигранти изпращат парите в брой.

За Румъния официалната статистика сочи, че са били преведени 4,7 милиарда евро през 2007 година.

В Унгария размерът на изпращаните отвън средства винаги е бил труден за изчисляване. Делът на паричните преводи в брутния вътрешен продукт е вероятно по-нисък от половин процент. Това се дължи на факта, официално само 27 хиляди унгарци работят в чужбина. Най-малкото три пъти повече са хората от граничните райони, които всеки ден пътуват на работа в Австрия - извън статистиките и банковите преводи.