Изтегляне на германския контингент от Афганистан искат повечето немци
Изтегляне на германския контингент от Афганистан искат повечето немци / netinfo

Повечето германци са за пълното изтегляне на германския военен контингент от Афганистан, сочи социологическо проучване, на което се позовават германските медии. 57 на сто от анкетираните са подкрепили тази позиция. Само 36 на

сто са за продължаване на мисията. Четири на сто са посочили, че е необходимо да се увеличи присъствието на германските въоръжени сили в Афганистан.

Анкетата на агенцията за изследване на общественото мнение Те Ен Ес, по поръчка на списание "Шпигел", е направена на 13 и 14 март, няколко дни след като ислямистка групировка заплаши във видеозапис Германия и Австрия с атентати, ако не изтеглят своите военни от афганистанска територия.

По същото време друга неизвестна досега иракска ислямистка групировка заплаши, че ще убие германка и сина й, отвлечени в Ирак, ако германският контингент не напусне Афганистан. Ден преди видеозаписа германският Бундестаг одобри изпращането на разузнавателни самолети "Торнадо" в Афганистан с цел оказване подкрепа на силите на НАТО в борбата срещу талибаните, припомня БТА.

В момента германският контингент наброява около 3000 души, които са разположени в относително спокойната северна част на страната. Германското списание "Фокус" обаче цитира доклад на Федералната криминална служба от началото на седмицата, в който се посочва, че заплахата срещу германските военнослужещи в Афганистан се е увеличила и те подобно на американските и британските военни са се превърнали в мишена на терористите