Израелски сили с танкове днес атакуваха основния град в ивицата Газа от две посоки и се насочиха към главния път, който го свързва с южната част на анклава, съобщиха очевидци, цитирани от Ройтерс.

Израел разшири офанзивата си, което доведе до нови международни призиви за защита на цивилните в Газа.

Израелските военни заявиха, че през последните няколко дни са поразили повече от 600 цели на бойците и разширяват сухопътните си операции в ивицата Газа.

Само няколко десетки камиона с хуманитарна помощ достигнаха до обсадения анклав с население от 2,3 милиона души, откакто войната между Израел и "Хамас" избухна преди три седмици и общественият ред се разпадна, след като хората щурмуваха складовете на ООН в търсене на храна, посочва Ройтерс.

Путин: САЩ стоят зад смъртоносния хаос в Близкия изток

От строя са били извадени четири центъра за разпределение на помощи на ООН и един склад, съобщи днес Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA).

"Това е наслагване на бедствие върху бедствие. Нуждата за оказване на помощ в областта на здравеопазването рязко нараства, а нашите възможности да посрещнем тази нужда стремително намаляват", заяви пред Ройтерс ръководителят на местно ниво на Световната здравна организация Рик Бренън, който повтори международните призиви за прекратяване на огъня, за да се даде възможност за по-мащабна хуманитарна операция.

Израел поднови предупрежденията си към цивилното население да се придвижи от северната част на Газа към южната, тъй като късно в петък започна настъпление, за да преследва бойци на "Хамас", които според него се крият в лабиринт от тунели под град Газа.

Мнозина палестинци останаха на място от страх да не останат без дом, както предишните поколения, както и поради опасения от израелските въздушни удари в южната част на анклава, отбелязва Ройтерс.

Ислямистки бойци заявиха, че са отблъснали опит за навлизане на израелски танкове в град Газа от изток и се сражават с тях по границата с Израел в северната част на Газа.

"Нашият дълг днес е да се бием и да се сражаваме", се казва в изявление радикалната групировка "Ислямски джихад", която се сражава заедно с управляващата в Газа "Хамас", и се добавя, че сега не е време за прекратяване на огъня.

"Призивите за прекратяване на огъня са призиви към Израел да се предаде на "Хамас", да се предаде на тероризма, да се предаде на варварството. Това няма да се случи. Библията казва, че има време за мир и време за война. Това е време за война, война за общо бъдеще", заяви и израелският премиер Бенямин Нетаняху. "Точно както САЩ не се съгласиха на прекратяване на огъня след бомбардировката на Пърл Харбър или след терористичната атака от 11 септември, така и Израел няма да се съгласи на прекратяване на военните действия с "Хамас" след ужасяващите атаки от 7 октомври", добави той.

Израелските военни заявиха, че са убили четирима видни дейци на "Хамас". "Войските на ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана – бел. ред.) убиха десетки терористи, които се бяха барикадирали в сгради и тунели и се опитваха да нападнат военните", се казва в сводка на армията.

Ройтерс отбелязва, че нито една от страните не е коментирала съобщенията на другата.

Медицинските власти в Газа днес съобщиха, че при продължаващите от три седмици въздушни и сухопътни израелски атаки са загинали 8306 души, включително 3457 непълнолетни.
Владимир Арангелов, БТА