Руският президент Владимир Путин обвини Съединените щати, че са отговорни за това, което той нарече "смъртоносен хаос", разгръщащ се в Близкия изток, предаде АФП.

"Кой организира смъртоносния хаос и кой се възползва от него днес, според мен, вече стана ясно... Това са настоящите управляващи елити на САЩ и техните сателити, които са основните бенефициенти на световната нестабилност", заяви Путин в коментар по телевизията.

Той заяви, че бунтовете на летището в Махачкала на 29 октомври са били провокирани чрез социалните медии, включително от Украйна, дирижирани от агенти на западните служби за сигурност.

Над 8 хиляди са вече убитите в Газа, над 40% от тях са деца

Владимир Путин говори за опити за дестабилизация и разцепление на руското общество отвън, включително с помощта на сложни технологии.

"На неотдавнашна среща с лидери на религиозни сдружения те говориха за опитите да се използва драматичната ситуация в Близкия изток и други регионални конфликти срещу нашата страна, срещу Русия, за да се дестабилизира и разцепи нашето многоетническо общество. За тази цел те използват различни средства, както виждаме, лъжи, провокации и сложни технологии за психологическа и информационна агресия", каза Путин.

Дори позицията на ООН по конфликта в Близкия изток е подложена от САЩ на натиск и дискредитиране, заяви руският държавен глава.

Путин нарече създаването на пълноправна суверенна палестинска държава ключът към разрешаването на конфликта в Близкия изток.
БГНЕС