/ Thinkstockphotos
Израелският министър на туризма Ярив Левин призова сънародниците си да не пътуват в Турция на фона на задълбочаващия се дипломатически спор между двете страни, след като десетки палестинци бяха убити в ивицата Газа, предаде ДПА.

Сблъсъци край ивицата Газа заради посолството на САЩ, има жертви и ранени (ВИДЕО)

Турция е важна дестинация за израелските туристи, като през 2017 г. са я посетили около 380 000 израелци, според официалната турска статистика. В най-активния период преди 10 години над 550 000 израелци посетиха Турция в рамките на една година.

Турция поиска израелският посланик в Анкара да се върне в страната си

"Казвам недвусмислено: не ходете в Турция. Бих казал това дори преди последните събития", посочи министърът на туризма Ярив Левин.
Двете страни имат напрегнати отношения през последните години, а настоящият дипломатически спор избухна, след като израелските сили за сигурност убиха около 60 палестинци по време на демонстрации на границата на Газа в понеделник.

8-месечно бебе е сред жертвите на сблъсъците по границата на Газа с Израел

Израел заяви, че спира "терористите", за да не достигнат територията му. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Израел, че е извършил геноцид и Турция поиска израелският посланик в Анкара да напусне страната. Като ответна мярка Израел изгони генералния консул на Турция в Йерусалим.

Белият дом: Отговорността за насилието и смъртта на толкова много хора в Газа е на Хамас

Левин добави, че Израел има интерес да запази търговските си отношения с Турция. "Тези връзки са добри за нас и добри за тях", посочи той.

Турция и Израел възстановиха дипломатическите си отношения преди по-малко от две години след шестгодишно замразяване.
БТА