/ Guliver/Getty Images
Министерството на здравеопазването на Ивицата Газа обяви подробности за загиналите вчера в палестинските протести. Според ведомството загиналите са 58, от които 57 са убити от израелски огън, а бебе на 8 месеца е починало, след като е вдишало сълзотворен газ, предадоха АП и АФП.

Сблъсъци край ивицата Газа заради посолството на САЩ, има жертви и ранени (ВИДЕО)

Шестима от починалите от огнестрелни рани са непълнолетни. Над 2700 души са ранени, в това число 1360 от огнестрелни рани. От ранените 130 са в сериозно и в критично състояние.
От съобщението на министерството не става ясно как бебето е било изложено на сълзотворен газ по време на сблъсъците по границата на анклава Газа и Израел.

Детето бе идентифицирано като Лейла ал Гандур.

Белият дом: Отговорността за насилието и смъртта на толкова много хора в Газа е на Хамас

Днес Съветът за сигурност на ООН се събира, за да обсъди събитията от вчера по границата и убийството на десетки палестинци. Заседанието е по искане на Кувейт, който предложи проект на изявление.

АП се е запознал с текста на проекта на изявление. В него се изразява "възмущение и тъга" от убийствата и се отправя призив за "независимо и прозрачно разследване". В документа се отправя призив към всички страни за сдържаност. Отправя се и призив всички страни да се придържат към резолюцията на Съвета за сигурност, която ги призовава да нямат посолства в оспорвания Ерусалим.

САЩ откри посолството си в Йерусалим в присъствието на Иванка Тръмп (СНИМКИ)

Вчера САЩ откриха преместеното си посолство от Тел Авив в Ерусалим.
БТА