Израел затваря Западния бряг заради палестинския ден на гнева
Израел затваря Западния бряг заради палестинския ден на гнева / снимки: БГНЕС

Израелската армия обяви, че за два дни ще затвори достъпа до Западния бряг, след като палестинците бяха призовани на нов "ден на гнева" срещу израелската военна операция в Ивицата Газа, предаде АФП. Западният бряг ще е затворен до полунощ в събота срещу неделя.

Хамас призова палестинците да участват в антиизраелски прояви. Партията Фатах на палестинския президент Махмуд Абас също призова за протестни действия.

Започналата на 27 декември израелска военна операция в Ивицата Газа до момента е взела 1105 жертви сред палестинците, сред които 335 деца и 100 жени. Ранените палестинци са над 5130, по данни на спешните медицински служби в ивицата Газа.

Израелският външен министър Ципи Ливни заминава за Вашингтон, където ще обсъди подписването на споразумение между САЩ и Израел за борба с контрабандата на оръжие за Хамас през тунели между Египет и Ивицата Газа. Това споразумение е основно условие, поставено от Израел за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. В изявлението не се коментира предаденото от Египет предложение на Хамас за едногодишно прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Говорител на Олмерт също отказа да коментира въпроса.

Движението Хамас съобщи на Египет, че ще приеме едногодишно подновимо прекратяване на огъня, ако Израел изтегли силите си от Ивицата Газа в срок от пет до седем дни и незабавно отвори граничните пропускателни пунктове.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, който е на обиколка в Близкия Изток, за да постигне спиране на огъня в Ивицата Газа, ще се срещне на Западния бряг с палестинския президент Махмуд Абас.

Междувременно министри на външните работи на страните от Арабската лига обсъждат положението в Ивицата Газа, подготвяйки икономическата арабска среща, която ще се състои на 19 и 20 в кувейтската столица.

Израелската авиация е извършила близо 40 нападения в ивицата Газа през изминалата нощ, обяви военен говорител, цитиран от Франс прес. Изтребителите са атакували шест въоръжени групи, джамия в северната част на ивицата Газа, където са складирани оръжия, както и шест позиции на бойци на Хамас.