Израелски военнослужещи
Израелски военнослужещи / БТА
Израел заяви, че сухопътните му войски са започнали локални сухопътни операции в Ливан през нощта. По време на тях те са предприели действия за ликвидиране на бойците и инфраструктурата на "Хизбула", предаде Асошиейтед прес.

На свой ред групировката "Хизбула" каза, че не е видяла следи от израелски сили и добави, че нейните войски са готови да се изправят срещу тях, а Израел каза, че сегашната операция ще бъде съсредоточена върху тясна ивица земя точно от другата страна на границата.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) започнаха "целенасочени наземни рейдове, базирани на прецизна разузнавателна информация", се казва в изявление на армията, публикувано в социалната мрежа "Екс". "Целите са разположени в села близо до границата и представляват непосредствена заплаха за израелските общности в Северен Израел", пише още в текста. Сухопътните сили са подкрепени от ВВС, които нанасят "прецизни удари" по военни мишени в района.

Сухопътните операции на Израел в Ливан са насочени срещу бастиони на ливанското шиитско движение "Хизбула", разположени по ливанско-израелската граница, а не са война срещу ливанския народ, обяви днес израелската армия, цитирана от Ройтерс.

"Тези локализирани наземни операции взимат на прицел бастиони на "Хизбула", от които идва заплаха за израелски градове, кибуци и населени места по протежение на границата", каза говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари.

"Хизбула" е превърнала ливански села в близост до израелски села във военни бази, от които е готова да напада Израел", допълни той.

ЦАХАЛ посочват в изявлението си, че "продължават да работят за постигане на целите на войната и правят всичко необходимо, за да защитят гражданите на Израел и да върнат жителите на Северен Израел по домовете им".

Текстът бе разпространен в "Екс", след като часове по-рано говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър съобщи, че Израел е информирал Вашингтон за извършването на ограничени сухопътни операции в Ливан.

Представител на ливанските сили за сигурност тази вечер каза пред ДПА, че засега няма израелски танкове, разположени близо до ливанската граница.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Велев,Иво Тасев/БТА