Израелската държава налага втора всеобща карантина
Израелската държава налага втора всеобща карантина / Gulliver/Getty Images
Израел въведе днес за втори път тази година обща карантина, целяща да се предотврати разпространението на коронавируса, предадоха Франс прес и ТАСС.

Карантината ще продължи три седмици, в продължение на които израелците няма да имат право да се отдалечават без уважителна причина от дома си на разстояние над 1 км. Те ще могат да се събират в групи до 10 души в затворени помещения и до 20 на улицата. Забранено им е и да си ходят на гости, освен в определени случаи, както и да посещават плажовете, освен за занятия с разрешени видове спорт.

Многохилядни протести в Израел заради новите мерките срещу COVID-19

В. "Йедиот Ахронот" отбелязва, че Израел е първата страна, въвеждаща повторна карантина по време на пандемията. На 13 септември правителството взе решение за подновяване на карантинните мерки. Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че решението е било взето по настоятелните съвети на експертите и ръководителите на системата на здравеопазването. Той подчерта, че срокът на действие на ограниченията може да бъде удължен, а условията им - направени по-строги, ако неблагоприятната ситуация не се промени.

Вчера Нетаняху отбеляза "обезпокоително повишение на броя на заразените и на броя на болните в тежко състояние", припомня АФП.

Карантината влезе в сила в 11 ч. по Гринуич и съвпада с еврейския празничен сезон.
БТА