Израел в изчаквателна позиция след изявления на турския премиер
Израел в изчаквателна позиция след изявления на турския премиер / снимка: БГНЕС, архив

Израелският министър на разузнаването Дан Меридор определи като „сериозни и тежки” изявленията на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че турските кораби с помощи за Ивицата Газа вече ще бъдат ескортирани от турски военноморски съдове, предаде АФП.

„Тези изявления са сериозни и тежки, но не искаме да подхранваме спора. По-добре да замълчим и да изчакаме, няма интерес да влошаваме ситуацията със словесни атаки”, заяви Меридор за израелското военно радио. Той обаче подчерта, че Турция ще наруши международното право, ако се опита да пробие със сила израелската морска блокада на Ивицата Газа, като се има предвид, че комисия на ООН  призна законността на тази блокада.

„Турските бойни кораби ще бъдат натоварени със защитата на турски кораби с хуманитарна помощ за Ивицата Газа. Повече няма да позволим тези кораби да станат мишена на нападения от страна на Израел, както се случи с Флотилията на свободата, защото тогава Израел ще бъде изправен срещу подходяща реакция”, заяви вчера Ердоган, цитиран от телевизия Ал Джазира. При операция на израелските ВМС срещу т.нар. Флотилия на свободата през май 2010 г. бяха убити девет турски граждани. Израел отказа да се извини за смъртта им, което доведе до влошаване на двустранните отношения.

Високопоставен израелски представител, пожелал анонимност, заяви пред АФП по повод предупреждението на турския премиер, че това би било „много сериозна провокация”. Много трудно е да си представим, че Турция ще стигне до там да предприеме подобна акция, имайки предвид ангажиментите й към НАТО, е посочил източникът.

Според израелският ежедневник „Йедиот ахронот” израелският министър на външните работи Авигдор Либерман е предвидил серия ответни мерки спрямо Турция по време на специално заседание на министерството вчера. Според вестника Израел ще предупреди всички свои граждани, изпълнили военната си служба, да не посещават Турция заради опасения от съдебно преследване, ще подкрепи признаване от американския Сенат на арменския геноцид, ще окаже подкрепа на кюрдските бунтовници и ще предприеме дипломатическа офанзива срещу Турция, пише БТА.

Но според високопоставен служител на министерството ‘на този етап става дума само за витаещи във въздуха идеи”, които издават най-вече „раздразнението на ръководителя на дипломацията”.

Вестник „Йедиот ахронот” пише още, че израелският премиер Бенямин Нетаняху е провалил проект за компромис, който би удовлетворил Анкара, предвиждащ извинение от израелска страна за „оперативни грешки” по време на щурма срещу турския кораб „Мави Мармара”, а не за това, че той е бил предприет.

Турция ще бъде твърда по отношение на правото си да контролира териториалните води в Източното Средиземноморие и е предприела мерки, за да попречи на Израел да експлоатира едностранно природните ресурси в този район, предупреди също Ердоган, намеквайки за запасите от природен газ. Според бившия директор на израелското външно министерство Алон Лиел това предупреждение трябва да бъде много повече взето сериозно отколкото хипотетична турска подкрепа за флотилия към Газа, имайки предвид турските интереси в района.