Израел отбелязва годишнина от убийството на Ицхак Рабин
Израел отбелязва годишнина от убийството на Ицхак Рабин / снимка: БГНЕС

Израел отбеляза с възпоменание 14 години според еврейския календар от убийството на премиера Ицхак Рабин от еврейски екстремист, противник на израелско-палестинския мирен процес, предаде Франс прес.

"Величието на Ицхак се дължеше на почтеността му като лидер, както във война, така и в мир", заяви израелският президент Шимон Перес на връх Херцл в Ерусалим, където са погребани забележителни личности на Израел.

Ицхак Рабин е смятан за национален герой в Израел поради продължителната му военна кариера и усилията му за постигане на мир с палестинците.

"Гордея се от това, което постигнахме под негово ръководство при изминатия заедно път, макар и работата ни да не бе завършена", добави Перес, цитиран от БТА.

На церемонията присъстваше и специалният пратеник на САЩ за Близкия изток Джордж Мичъл, който пристигна в региона за нов опит да съживи мирния процес.

Церемонията на възпоменанието бе организирана съгласно еврейския лунен календар. Утре ще има митинг на площада в Тел Авив, където бе убит премиерът.

Ицхак Рабин бе застрелян с три куршума в гърба на 4 ноември 1995 г. след митинг в подкрепа на мира. Убиецът му, Игал Амир, десен екстремист, противник на всякакви териториални отстъпки за палестинците, излежава доживотна присъда и никога не е изразявал съжаление за престъплението си, отбелязва АФП.