/ Gulliver/Getty Images, архив
"Тежък удар върху коалицията", "Началото на края на коалицията". Това са част от заглавията в израелската преса след проваления вот за прилагане на наказателното право спрямо еврейските заселници в окупираните територии. За правителството в Израел проектозаконът, предвиждащ разграничение между гражданите на Западния бряг и палестинците, живеещи под окупация, беше тест за коалицията. От 120-те депутати в парламента 58 гласуваха "против", а 52 - "за". Арабските депутати в коалицията гласуваха против.

Палестинка е убита при опит за нападение срещу израелски войник

Въпросният закон се счита за изпитание за осемпартийното коалиционно правителство в Израел, което загуби парламентарното си мнозинство след оттеглената наскоро подкрепа от някои депутати.

Министърът на правосъдието Гидеон Саар заяви пред парламента, че ако законът не бъде приет, израелската полиция няма да може да арестува онези, които извършват престъпления и бягат в окупираните територии, няма да може да присъства там законно и "регионът ще се превърне в огнище на престъпност".

Законът редовно удължава извънредното положение на всеки пет години, което дава на израелските заселници на Западния бряг привилегии като например да бъдат съдени от граждански съдилища вместо от израелски военни съдилища и, ако бъдат осъдени, да бъдат осъдени на граждански затвор и да се възползват от системата за социално осигуряване, за разлика от палестинците, живеещи в същия район, припомня Анадолската агенция.

Палестинците, живеещи в окупирания Западен бряг, са съдени съгласно израелското военно право.

Израел разследва полицейско насилие на погребението на убитата палестинска журналистка

Правителството може да падне

Пресата в страната използва заглавията "Тежък удар върху коалицията", "Началото на края на коалицията". Коалиционното правителство в Израел е сформирано през юни 2021 г. с вот на доверие от 61 депутати, като в него влизат 8 партии.

През последните 41 месеца в Израел се проведоха 4 избори, които доведоха до коалиционни и правителствени кризи.
БГНЕС