Израелският министър на отбраната Йоав Галант
Израелският министър на отбраната Йоав Галант / БТА
Израел изстреля днес нова версия на своя шпионски спътник "Офек", като министерството на отбраната заяви, че той ще подобри денонощното наблюдение над региона, което се случва в момент, когато страната се подготвя за евентуална конфронтация с Иран, предаде Ройтерс.

Изстрелването, планирано от няколко месеца, беше наблюдавано от министъра на отбраната Йоав Галант - сигнал, че той остава на поста си въпреки изявлението на премиера Бенямин Нетаняху в неделя, че той ще бъде уволнен.

Сателитът "Офек-13", произведен от държавната Израелска аерокосмическа компания, е последният от серията спътници местно производство.
Първият от спътниците от тази серия беше изведен в орбита през 1988 г.

Новият сателит беше изстрелян с ракета "Шавит" над Средиземно море в западна посока. Тази траектория Израел обикновено избира като предпазна мярка срещу попадане на чувствителни технологии в ръцете на враждебно настроени негови съседи от Близкия изток в случай на провал на изстрелването на сателита, уточнява Ройтерс. 

“Ще продължим да доказваме, че дори небето не е предел за израелската отбранителна индустрия", се казва в изявление на Галант, който в събота застана открито против оспорвания план на Нетаняху за реформа на съдебната система. На следващия ден Нетаняху обяви предстоящото уволнение на Галант, с което предизвика вълна от още антиправителствени протести.

Главният изпълнителен директор на Израелска аерокосмическа компания Боаз Леви заяви, че сателитът „Офек-13" е най-модерният от своя вид, с уникални възможности за радиолокационно наблюдение и ще позволи събирането на разузнавателна информация при всякакви метеорологични условия и видимост.
Пламен Йотински/БТА