/ БГНЕС
Бившият главен преговарящ на Северна Корея Ким Йон-чхол бе видян да придружава лидера Ким Чен-ун на концерт, съобщи държавната агенция КЦТА след твърдение в южнокорейски вестник, че Ким Йон-чхол е изпаднал в немилост, предадоха Ройтерс и АП.

Неделната публична поява на високопоставения представител на КНДР дойде след противоречиви съобщения за промени в преговарящия екип на страната със САЩ след провала на ядрените преговори между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун през февруари.

След срещата Тръмп-Ким: Северна Корея е разширила своя база за ракети с голям обсег

КЦТА назова Ким Йон-чхол на десето място в група от 12 души, които придружавали Ким Чен-ун и съпругата му на музикален аматьорски спектакъл на съпруги на корейски офицери. Севернокорейски медии показаха Ким Йон-чхол седнал на пет места от Ким Чен-ун на същия ред.

В петък южнокорейският вестник "Чосун Илбо", цитирайки неназован източник от КНДР, написа, че Ким Йон-чхол, който е колегата на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо от севернокорейска страна, е бил пратен в трудово-възпитателен лагер след провала на срещата на върха от февруари.

US доклад: Северна Корея продължава да поддържа необявени ракетни бази

На въпрос на Ей Би Си нюз на 5 май за промени в севернокорейския преговарящ екип Помпейо отвърна, че наистина изглежда, че бъдещият му колега ще е някой друг, но уточни, че това не се знае със сигурност.

През април официална снимка от севернокорейския парламент показа Ким Йон-чхол седнал зад Ким Чен-ун, но той не придружи лидера на КНДР на срещата му на върха с руския президент Владимир Путин по-късно същия месец, отбелязва Ройтерс.

Владимир Путин и Ким Чен-ун си стиснаха ръцете за първи път (СНИМКИ/ВИДЕО)

Южнокорейският вестник "Чосун Илбо" твърди също, че високопоставеният севернокорейски пратеник Ким Хьок-чхол, който е участвал в подготовката на срещата на върха с американски официални лица, е бил екзекутиран заедно с други четирима служители на севернокорейското външно министерство, защото предал Ким Чен-ун, понеже бил спечелен на страната на САЩ, отбелязва АП.
БТА