/ ThinkStock/Getty Images
Северна Корея не е спряла изпълнението на ядрената и ракетната си програма и се опитва да ги направи неуязвими от евентуални военни удари, гласи поверителен доклад на инспектори на ООН за санкциите, цитиран от Ройтерс.

Започва подготовката за втората среща между Тръмп и Ким Чен-ун

Докладът е подготвен за Комитета по санкциите към Съвета за сигурност и агенция Ройтерс се е запознала със съдържанието му. Документът е внесен преди очакваната втора среща по-късно този месец на президента на САЩ Доналд Тръмп със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. След първата им среща през юни 2018 г. Ким обеща да работи за премахване на ядрените оръжия на Северна Корея, а Тръмп се похвали, че е постигнал "огромен напредък" със Северна Корея.

Пореден жест на помирение между Северна и Южна Корея (СНИМКИ)

Инспекторите посочват в доклада, че Пхенян "използва цивилни съоръжения, включително летища, за сглобяване и изпробване на балистични ракети с цел да предотврати поразяващи удари срещу малък брой идентифицирани обекти за производство и сглобяване на ракети и ядрени оръжия". Инспекторите са намерили доказателства за "трайна тенденция от страна на КНДР да разпръсва обектите за сглобяване, складиране и изпитания". 

Тя продължава да нарушава резолюциите на Съвета за сигурност с трансфери от кораб на кораб на петролни продукти и въглища. Тези нарушения правят неефективни санкциите на ООН, констатират инспекторите. Те посочват като пример еднократен трансфер на 57 600 барела забранен от санкциите петролен продукт на стойност над 5,7 милиона долара.

Лидерите на Северна и Южна Корея подписаха обща декларация

В доклада Северна Корея е обвинена също, че нарушава оръжейното ембарго на ООН и се опитва да продава широка гама военна техника на въоръжени групи и правителства в Близкия изток и Африка, както и леки и малки оръжия на Либия, Судан и бунтовниците хуси в Йемен.

Инспекторите на ООН отбелязват също, че КНДР заобикаля финансовите санкции, като използва кибератаки за трансфери на пари и криптовалути.
На Северна Корея е наложена забрана да внася луксозни стоки. Затова инспекторите разследват появата на относително нова лимузина Ролс-Ройс Фантом в Пхенян миналия октомври, добавя Ройтерс. 
БТА