Изборите в Галисия и Страната на баските - тест за правителството на Испания
Изборите в Галисия и Страната на баските - тест за правителството на Испания / Reuters

Испанското консервативно правителство ще бъде изправено днес пред първия си истински тест след близо година управление, белязано от строги мерки за икономии и повишаване на данъците, които изкараха мнозина испанци на улицата да протестират.

Избирателите в северозападната автономна област Галисия може да накажат днес управляващата Народна партия на Рахой, която управлява 24 от последните 31 години.

Според последните социологически проучвания НП вероятно ще изгуби абсолютното си мнозинство, въпреки че регионалните й лидери се опитаха да се дистанцират от управляващите в Мадрид, съобщава в. "Дейли телеграф". Дори партията да получи най-много гласове, едва ли ще задържи властта, тъй като по-малките партии, които се очаква да влязат в областния парламент, ще могат да формират коалиция, посочва БТА.

Междувременно в Страната на баските, втората от 17-те автономни области в Испания, където днес ще има избори за местен парламент, като най-големи победители се очертават партиите, подкрепящи баските сепаратисти. Консервативната Баска националистическа партия, която иска още по-голяма автономия за богатия северен регион, според анкетите ще получи между 24 и 28 места в 55-членния парламент. Новосформираната коалиция от три леви сепаратистки партии Еускал Хера Билду се очаква да бъде втора. Коалицията приюти бивши членове на Батасуна, забраненото политическо крило на терористичната групировка ЕТА, която през октомври миналата година се отказа от насилието. Промяна в политическия пейзаж в Страната на баските вещае сериозни главоболия за Мадрид преди предстоящите избори в Каталония идния месец, чийто регионален президент Артур Мас се зарече да организира референдум за независимост, ако партията му бъде преизбрана.

На митинг миналия уикенд, предупреждавайки за последиците, Рахой заяви: "Най-голямата грешка, която можем да направим, е да добавим политическа и институционна криза към икономическата."