/ Istock
Големият износител на оръжия Южна Корея ще "преразгледа" дългогодишната си политика, която ѝ забранява да доставя оръжия директно на Украйна. Това се случва след като Северна Корея и Русия подписаха споразумение в областта на отбраната, предаде АФП.

На 19 юни президентът на Русия Владимир Путин беше в Пхенян на високопоставено държавно посещение, което подчерта нарастващите му връзки с южнокорейския лидер Ким Чен Ун. Двамата подписаха споразумение, което включваше обещание да се притекат на помощ в случай на нападение.

Часове по-късно Сеул заяви, че планира да преразгледа въпроса за предоставяне на оръжейна подкрепа на Украйна.
Южна Корея има дългогодишна политика, която ѝ забранява да продава оръжия в зони на активни конфликти, към която се придържа въпреки призивите на Вашингтон и Киев да преразгледа въпроса.

Страната, която се стреми да се превърне в един от най-големите износители на оръжие в света, е подписала сделки за милиарди долари за продажба на свои танкове и гаубици на европейски държави, включително на съюзника на Киев - Полша.

Сеул изрази "сериозната си загриженост" относно споразумението между Москва и Пхенян, в което двете страни се споразумяха да засилят военното и икономическото си сътрудничество.

"Всяко сътрудничество, което пряко или непряко подпомага укрепването на военния потенциал на Северна Корея, е нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", заяви съветникът по националната сигурност Чан Хо Джин.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на ден
БГНЕС