Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и президентът на САЩ Доналд Тръмп
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и президентът на САЩ Доналд Тръмп / БГНЕС
Юнкер отбеляза, че вижда бъдещето на Европа само в единството
Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който ще напусне поста си през декември, коментира подозренията в алкохолизъм, предаде БГНЕС.

Като глава на ЕК Юнкер неведнъж е бил в центъра на вниманието на медиите и социалните мрежи заради неформалния си стил на комуникация с лидерите на страните от ЕС - той често поздравява политиците с приятелски пошляпвания по лицето. Освен това потребителите на социалните мрежи многократно обръщат внимание на походката на Юнкер на официални събития, както беше през 2018 г. Тогава ръководителят на ЕК се нуждаеше от помощ, за да се изкачи на подиума и да слезе от него, тръгвайки си след това с неравномерна походка. На тази основа Юнкер беше заподозрян в злоупотреба с алкохол, което ЕК отрече.
 

Брюксел сваля мониторинга за България, за Румъния - не (ВИДЕО)


По-специално комисията свърза инцидента през 2018 г. с пристъп на ишиас.

"О, в началото това много ме безпокоеше. Сега не ме интересуват подобни изявления", каза Юнкер в интервю за германската медийна група RedaktionsNetzwerk Deutschland.

По този повод Юнкер припомни срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп през юли 2018 г., когато успя да постигне споразумение за създаването на работна група за решаване на търговски спорове, премахване на бариери пред търговията и сваляне на взаимните мита.

"Не можете да поставите Тръмп на колене, влизайки в Белия дом пиян. И мнозина, които все още не са били в Белия дом, няма и да бъдат, ако са постоянно пияни", каза Юнкер.
 

Струва ли си да местим стрелките назад или напред?


В интервюто Юнкер също отбеляза, че вижда бъдещето на Европа само в единството.

"В началото на 20 век Европа представляваше 25% от световното население. В края на 21 век ще бъде само 4%. Нервирам се се, че има демагози и популисти, които сериозно заявяват, че ако Европа отново се раздели на своите компоненти, ще е по-добре. Нищо няма да стане по-добре“, каза Юнкер.

Както се очаква, на 1 декември Юнкер ще напусне поста на ръководител на Европейската комисия и ще бъде заменен от германката Урсула фон дер Лайен.
 

Жан-Клод Юнкер потвърди отпадането на мониторинга за България


Смяната на ръководителя на ЕК трябваше да се случи на 1 ноември, но тъй като всички европейски комисари не бяха назначени навреме, Юнкер ще бъде технически ръководител на ЕК още един месец.

В интервю той отбеляза, че в бъдеще планира да напише книга за Европа и изрази надежда, че ако бъде решено да се увековечи името му в Брюксел, на него няма да бъде наречена задънена улица, а "кула на мечтите, на всеки етаж на която има мечти и те стават реалност една по една".