Юлия Кръстева
Юлия Кръстева / БГНЕС, архив
Философът Юлия Кръстева, която живее във Франция от 1966 г., отрече да е била член на българските разузнавателни служби по времето на комунизма. Тя направи това в декларация до френския седмичник "Обс", който твърди, че е намерил нейния формуляр на таен агент, предаде Франс прес.
 
Това твърдение "е не само смешно и невярно", но е "оклеветяващо", заявява пред седмичника филоложката, психоаналитичката и писателката от български произход, която живее във Франция от половин век. "Някой иска да ми навреди", допълва тя.

Ирина Бокова получава „Командир на Почетния легион"
 
"Обс" посочва, че това досие е излязло от архивите, защото Юлия Кръстева искала да работи за българско списание - "Литературен вестник", което я подложило на задължителни проверки за "всеки журналист, роден преди 1976 г."
 
Списанието публикува на сайта си документа, където е уточнено, че тя е била вербувана през юни 1971 г. под псевдонима "Сабина".
 
Юлия Кръстева имигрира във Франция през 1966 г., за да учи. Френска гражданка след брака си с писателя Филип Солерс, тя става фигура в интелектуалния живот във Франция, създавайки изобилно творчество, което обхваща литературата, психоанализата, лигвистиката и семиотиката, отбелязва Франс прес.
БТА