Италия търси политическо споразумение за предсрочни избори
Италия търси политическо споразумение за предсрочни избори / netinfo
Заради политическата криза, разтърсила тези дни Италия, президентът на страната Джорджо Наполитано ще продължи с консултациите, преди да вземе окончателно решение дали ще свика предсрочни парламентарни избори или ще назначи временно правителство.

По този повод РФИ, цитирано от БГНЕС, представя анализ на Сандро Гоци, италиански депутат и съветник на Романо Проди: “Смятам, че свикването на предсрочни парламентарни избори е много вероятно, въпреки че в момента страната най-малко има нужда от това. На Италия й е нужно бързо подписване на споразумение относно новия избирателен закон. Ясно е, че настоящата криза е резултат от липсата на напълно адаптирани към нуждите на страната ни избирателни закони”.

Според Гоци подписването на споразумение между левицата и десницата за нов избирателен закон обаче изисква време от поне няколко месеца. Заради опозицията на Силвио Берлускони подобен ход става невъзможен, допълва той. „Италия има спешна нужда от избирателен закон, който да дава ясно мнозинство и повече стабилност на правителството. Законът, който действа в момента е довел до такова разцепление на политическата панорама, че днес в италианския парламент има 39 политически партии”, казва още в анализа си депутатът и допълва, че страната се намира в много трудна за управление ситуация, резултат от избирателния закон, променен малко преди края на мандата на предишното правителство.

За сравнение – предишният избирателен закон, преди реформирането му – бе 75% мажоритарен и 25% пропорционален.”