/ Thinkstockphotos
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини в неделя заплаши да затвори летищата в страна след публикации в медиите, че Германия възнамерява да изпраща с чартъри за Италия мигранти, на които е отказано убежище.

ООН: Расте броят на пристигащите в Гърция мигранти и бежанци от Турция


"Ако някой в Берлин или Брюксел си мисли, че ще изсипе десетки мигранти в Италия с неоторизирани чартърни полети, те трябва да знаят, че тук няма да има нито едно отворено летище", написа Салвини в "Туитър".

"Ние ще затворим летищата, както затворихме пристанищата си", добави лидерът на "Северна лига".

До 2050 стотици милиони африканци се заселват в Европа

Реакцията на Салвини беше провокирана от информация, публикувана от ДПА в неделя, според която Берлин възнамерява да връща мигранти в Италия с чартърни полети. Първият подобен самолет трябвало да излети на 17 октомври.

В събота италианският "Ла Република" съобщи, че немските миграционни служби са започнали да разпращат писма до мигранти, кандидати за убежище, с предупреждения за "неизбежното" им връщане в Италия, откъдето са влезли на територията на ЕС.

Дания няма да приеме нито един бежанец от квотите през 2018 г.

По-късно от Министерството на вътрешните работи на Германия обаче опровергаха публикациите и подчертаха, че "не планират никакви депортации към Италия в близките дни".
БГНЕС