Бежански център на гръцкия остров Лесбос
Бежански център на гръцкия остров Лесбос / БГНЕС, архив
Наблюдава се покачване на броя на мигрантите и бежанците, които пристигат в Гърция по море от Турция, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКООНБ), цитиран от ДПА.

Към края на септември в Гърция са пристигнали 23 419 души, което е със 17 процента повече спрямо същия период от 2017 г., съобщи ВКООНБ в Атина.

До 2050 стотици милиони африканци се заселват в Европа

Още 560 души са пристигнали на гръцки острови в Егейско море през първите четири дни на октомври, заяви гръцкото министерство на миграционната политика.

Освен това броят на бежанци и мигранти, които идват през река Марица, образуваща граница между Гърция и Турция, се е удвоил в сравнение с миналата година.

През 2017 г. 5500 мигранти са преминали реката и са влезли в Гърция, а само през първите девет месеца на 2018 г. броят им е вече около 12 000 души, заяви в гръцкия парламент министърът на миграционната политика Димитрис Вицас.

Бежански център на гръцкия остров Лесбос
БГНЕС, архив

Той добави, че властите планират да закарат повече мигранти и бежанци в континенталната част на страната.

Дания няма да приеме нито един бежанец от квотите през 2018 г.

По данни на гръцката брегова охрана през последните 10 дни над 2000 мигранти са закарани в лагери в Северна и Централна Гърция, а още 19 000 чакат подобно прехвърляне от гръцките острови.

Целта на гръцкото правителство е да намали броя на намиращите се на острови в Егейско море мигранти и бежанци на 10 000.
БТА