Италиански военен трибунал осъди бивши членове на нацистките части СС
Италиански военен трибунал осъди бивши членове на нацистките части СС / netinfo

Военен трибунал в Италия осъди 10 бивши членове на нацистките части СС и оправда други седем за убийствата на над 700 души през 1944 г. близо до Болоня, предаде Асошиейтед прес. Това бе най-тежкото клане на цивилни в Италия по време на Втората световна война, отбелязва агенцията.

Десетимата осъдени са получили доживотни присъди затвор, съобщи италианската агенция АНСА.

Смята се, че обвиняемите, които са съдени задочно, живеят в Германия. Това са един бивш офицер и 16 членове на 16-та дивизия на СС. Процесът срещу тях се гледа във военен трибунал в северния пристанищен град Специя.

Около град Марцабото - планински район южно от Болоня, изтеглящите се нацистки войски извършват най-тежкото клане на цивилни на италианска земя. От 29 септември до 5 октомври 1944 г. те са убили над 700 души, предимно деца, жени и възрастни хора в акция, представена като преследване на активисти на съпротивата, припомня АП.

Двама лидери на дивизия на СС бяха осъдени след войната в Италия за убийствата, но разследването на войниците от по-нисък чин, извършено от германски и италиански прокурори, се проточи с десетилетия, отбелязва агенцията.

През 2002 г. тогавашният германски президент Йоханес Рау посети Марцабото при посещение в Италия и изрази "тъга, скръб и срам" от клането.