Италианската полиция разполага със сигнали за лагери на Ал Кайда в Румъния
Италианската полиция разполага със сигнали за лагери на Ал Кайда в Румъния / netinfo

Италианската полиция разполага със сигнали за съществуването на тренировъчни лагери на Ал Кайда в Румъния, откъдето терористите могат да достигнат лесно до Западна Европа, съобщава агенция Медиафакс, като се позовава на публикация в италианския всекидневник "Секоло ХтХ". Информацията била получена от подслушани разговори на заподозрени в тероризъм лица.

В рамките на мащабно разследване на специалното оперативно командване на полицията в Генуа, следователите са засекли разговор между двама заподозрени в тероризъм граждани на Тунис, които споменават съществуването на "тренировъчни лагери на Ал Кайда в Румъния", където желаещите да станат бойци за джихад се обучават да правят и използват експлозиви, пише италианското издание.

На 6 ноември италианските власти издадоха заповеди за арест на около 20 лица, обвинени в тероризъм. Операцията бе резултат от разследване, започнало през 2004 г. в областта Лигурия във връзка с разбиването през 2002 г. на радикална ислямистка група, базирана в Италия. Същия ден в цяла Европа бяха арестувани 14 алжирци и тунизийци при антитерористичната операция, ръководена от италианските власти.

От дълго време европейските тайни служби подозират, че съществува балкански маршрут за нелегална имиграция на терористи. С присъединяването на Румъния към ЕС, страната се превърна в порта за достъпа на ислямисти на Запад, където могат да се присъединят към вече съществуващите терористични клетки на територията на редица страни, пише италианският вестник "Секоло ХтХ".

Балканският маршрут същевременно е алтернатива на класическия маршрут на нелегалните имигранти и предполагаемите терористи, които пресичаха Средиземно море, идвайки от Тунис в Сицилия, откъдето се пръсваха по европейския континент, посочва вестникът.

Според агентите на специалното оперативно командване на полицията в Генуа тази терористична мрежа има разклонения в редица градове в Италия, Франция, Испания, Португалия, Великобритания и Румъния (в Европа), и в Алжир, Тунис и Сирия (в Северна Африка и Близкия изток).

Лидерът на клетката в Източна Европа - Камел Абачи, се бил установил в румънския град Галац, където имал задачата да ръководи първоначалните фази на трансфера на имигранти. След това те били изпращани в Италия и Португалия. Абачи финансирал дейността си с трафик на крадени автомобили и контрабанда на цигари, смятат италианските агенти.

Според италианското разследване, Абачи и още един заподозрян - алжирецът Мурад Бусаха, са женени за румънки и са перфектно интегрирани в румънското общество. Покрай трафика с крадени автомобили, двамата контактуват с един либийски бизнесмен - Абдул Басет Суалем, също установил се в Галац, като той помага и за прехвърлянето на имигрантите.

В рамките на същото разследване, агентите в Генуа са засекли един от мобилните телефони на италианската мрежа, успявайки да открият телефонния номер, използван от Абу Мусаб аз Заркауи - лидерът на Ал Кайда в Ирак, който бе убит при американска операция през юни 2006 година.

Румънската агенция Медиафакс съобщава още, че Румънската служба за разузнаване не разполага с подобни данни, нито пък е получавала сигнали, които да потвърждават съществуването на тренировъчни лагери на Ал Кайда в страната. Още от 2002 г. обаче Румънската служба за разузнаване (РСР) е идентифицирала и е наблюдавала активно връзките в Румъния на международна престъпна мрежа с отношение към тероризма, съобщава Медиафакс.

В резултат на получените информации, в периода 2003-2004 г., въз основа на предложенията на РСР, румънските власти са обявили за персона нон грата редица чуждестранни граждани от тази престъпна мрежа.

Същевременно властите в град Галац съобщиха днес, че тримата чуждестранни граждани, които се споменават в публикацията на италианското издание като лица, установили се в града - Камел Абачи, Мурад Бусаха и Абдул Басет Суалем, не фигурират в официалните регистрационни данни.