/ Istock
Италианка, която се е заразила с вируса на СПИН в лаборатория на Университета в Женева, където е извършвала научни изследвания, получи обезщетение от швейцарското учебно заведение, предаде Франс прес.

Самоличността на италианката се пази в тайна, но тя е работила за университета в Падуа. Била е в Женева в рамките на университетски изследователски обмен през 2011 г. по европейската програма "Еразъм", според италианската преса.

Италианката е трябвало да продължи в Университета в Женева работата по дисертацията си, като използва в университетска лаборатория проби от вируса на СПИН.

Завърнала се в Италия, тя е продължила нормалния си начин на живот до 2019 г., когато по време на кръвни изследвания, за да стане кръводарител, тя открила, че е заразена с вируса на СПИН. 

На този етап начинът, по който тя се е заразила с вируса, не е установен официално, въпреки че италиански лаборатории констатираха на базата на генно секвениране, че вирусът, на който е носител италианката, е идентичен с този, който е бил в пробите в лабораторията в Университета в Женева.

След дълга съдебна битка жената е постигнала извънсъдебно споразумение и е получила обезщетение в размер на 145 000 евро в замяна на отказ от съдебното преследване.
Габриела Големанска/БТА