/ iStock/Getty Images
Четирийсет италианци, на които не бе позволено да слязат от самолета на остров Мавриций, защото властите се опасяват от възможни случаи на коронавирус, ще отлетят обратно за Италия, съобщи италианската авиокомпания "Алиталия", цитирана от ДПА.

Д-р Кунчев: Никой не излиза от засегнатите от коронавируса райони в Италия

Полетът на "Алиталия" от Рим за Мавриций пристигна в 06.45 ч. по Гринуич с 212 пътници, включително 40 от Ломбардия и Венето - италиански области, които се борят с епидемията на коронавируса.

Властите в Мавриций казаха, че 40-те пътници могат да слязат от самолета само ако се съгласят да бъдат поставени под карантина. "Алиталия" заяви, че не е била уведомена за това предварително.

Дезинфектантите срещу коронавируса са убили над 100 диви животни в Китай

Тези 40 души, които не показват никакви признаци на заболяване, казаха, че по-скоро биха се прибрали в Италия и "Алиталия" организира незабавното им завръщане, съобщиха от авиокомпанията.

Френските власти днес блокираха пътниците на автобус, пътуващи от Милано за френския град Лион, заради опасения, че един от пътниците - италианец, може би е заразен с коронавируса, казаха здравните власти, цитирани от Ройтерс.

Китай е готов с ваксина срещу коронавируса

Полицията изгради кордон около автобуса и настани пътниците в район на автогарата "Лион Пераш", където няма да имат контакт с други пътници. Пътникът, проявил симптоми наподобяващи грип, е откаран в болница.

Италия се бори да овладее най-големия епидемичен взрив на коронавируса в Европа, чийто център станаха провинциите Ломбардия и Венето, като от петък досега са потвърдени повече от 200 случая на заразени и шест смъртни случая от заболяването.

Френското правителство днес разпространи също инструкции към родителите на деца, посетили Китай, Хонконг, Сингапур или областта Ломбардия в Италия, или които са имали контакт с хора от там, по време на февруарската ваканция да не ги пускат, да излизат от домовете им, отбелязва Ройтерс.
БТА