/ / iStock/Getty Images
Полетите са 37 седмично, няма смисъл от тестове при здрави хора
От засегнатите от коронавируса райони в Италия не излиза никой. Там живеят около 50 наши сънародници, но те не са се връщали в България. Това стана ясно от думите на националния здравен експерт д-р Ангел Кунчев преди извънредното заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на заболяването в Министерския съвет.

Той се съгласи, че връзките между България и Италия са значително по-интензивни, отколкото с Китай, но подчерта, че контрол на летищата се извършва на всички пътници.

Проф. Кантарджиев: Изследване за коронавирус се прави само на пациенти със симптоми

"Въпросът е сега да разширим този контрол и на сухоземните граници и да създадем условия, да не позволим разпространение вътре в страната", обясни Кунчев.

Заради появила се информация, че жена, върнала се от Милано, е била препращана от болница в болница, тъй като е искала да си направи тест за коронавирус, а накрая са й поискани пари, д-р Ангел Кунчев подчерта, че изследвания не се правят на здрави хора.

„Няма смисъл да го правят. Броят на полетите от Италия до България е 37 седмично. С тях пътуват между 4 000 и 5 000 души. Няма смисъл те да се изследват, ако нямат симптоми“, посочи националният здравен експерт.

Премиерът Бойко Борисов свика днес извънредно заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на вируса COVID-19.

В Министерския съвет пристигнаха вътрешния министър Младен Маринов, зам.-министрите на здравеопазването Жени Начева и Бойко Пенков, държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, директорът на Центъра за заразни и паразитни болести (ЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев, шефовете на ВМА и "Пирогов".