/ iStock/Getty Images
За пръв път в историята един папа ще пристигне в петък в Ирак с цел да насърчи крехкото християнско малцинство да устоява на конфликтите и тежкия живот, а и за да протегне зрелищно ръка на шиитския ислям.

В тази люлка на християнството, обезкървена от войните и все още носеща белезите от пробива на групировката "Ислямска държава" (ИД), папа Франциск ще се отбие в Наджаф южно от Багдад, където ще разговаря - безпрецедентна и също зрелищна среща - с върховния духовен лидер на една част от шиитския свят, великия аятолах Али Систани.

Това ще е и първата визита на понтифика в чужбина, откакто започна пандемията от КОВИД-19. Той е надлежно ваксиниран също като множеството журналисти и църковни дейци, които го придружават.

По време на тридневното посещение 84-годишният папа аржентинец ще гостува на пъстрото, но свило се като шагренова кожа християнско малцинство всред 40-милионното иракско население, запращано ту във войни, ту в икономически кризи от 40 години насам.

Програмата на папата е също тъй амбициозна, колкото е историческо самото пътуване - маршрутът на великия понтифик до понеделник включва местна катедрала, почернена от заложническа криза в Багдад през 2010 г., град Ур в южните пустинни региони на Ирак, Наджаф и църкви в северния град Мосул, опустошени от ИД.
БТА