Карлес Пучдемон
Карлес Пучдемон / БГНЕС
Испанският върховен съд отказа да удовлетвори молбата на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон и бившия съветник на регионалното правителство Тони Комин за отмяна на заповедите за техния арест на територията на страната.

Пучдемон не е бил допуснат в Европейския парламент?

Няма основание за отмяната на националните заповеди за арест и изпращане в затвора за Карлес Пучдемон и Антонио Комин“, се казва в решението на съдия Пабло Лярена.

Политиците в момента се укриват от испанското правосъдие в Белгия. На изборите за Европейски парламент на 26 май те бяха избрани за депутати от коалицията „Свободни за Европа“.

Двамата обаче трябва да преминат на 17 юни през официална процедура в Мадрид, за да получат статут на евродепутати, по-конкретно трябва да се закълнат във вярност на испанската конституция. ЦИК постанови, че всички 54 депутати от Испания са задължени да се явят лично.

Съд в Мадрид разреши на Пучдемон да участва в изборите за ЕП

Пучдемон и Комин са обявени за издирване. В тази връзка те подадоха молби да бъде отменена заповедта за ареста им. Освен това те искат да бъдат прекратени съдебните процеси срещу тях, защото имат депутатски имунитети.

Съдия Пабло Лярена постанови, че тяхното искане не отговаря на протокола за привилегиите и имунитета на ЕС. Той е категоричен, че ако те искат да влязат в Европарламента, първо трябва да се явят в Мадрид и да се закълнат.
БГНЕС