Ислямският фронт в Сирия отказа да преговаря със САЩ
Ислямският фронт в Сирия отказа да преговаря със САЩ / снимка: БГНЕС, архив

Ислямистки бунтовници, биещи се в Сирия, отхвърлиха предложенията на САЩ за преговори, съобщи днес висш американски дипломат, цитиран от Ройтерс. Пет седмици преди мирната конференция за Сирия Женева-2 все още не е ясно кой ще представлява опозицията, а крайният срок за определяне на делегациите - 27 декември - наближава.
„Ислямският фронт отказа да преговаря с нас, без да посочи каквато и да е причина”, каза американският посланик в Сирия Робърт Форд.

„Готови сме да преговаряме с тях, защото разговаряме с всички страни и политически групи в Сирия”, заяви той. Сирийското правителство разкритикува Вашингтон за готовността му да преговаря с Ислямския фронт. То каза, че подобни преговори противоречат на американските и международните ангажименти за борба с тероризма и на „международните обещания, че на терористични организации няма да се дава възможност да участват в конференцията (Женева-2 в Монтрьо)”.

Според Дамаск принципите, стратегията и целите на Ислямския фронт съвпадат с тези на Фронта Ан Нусра, смятан от САЩ за терористична организация, посочва Ройтерс.

Ислямският фронт беше създаден на 22 ноември. Той включва седем ислямистки бригади, влизали преди това в състава на Свободната сирийска армия, допълва БТА. Числеността му наброява над 60 000 бойци, което е повече от половината от общия брой на бунтовниците в Сирия, отбелязва ИТАР-ТАСС.