Ислямска държава обстрелва с ракети база с турски войници в Ирак
Ислямска държава обстрелва с ракети база с турски войници в Ирак / Thinkstock/Getty Images

Бойци на Ислямска държава са подложили на ракетен обстрел днес база в
Северен Ирак, където са разположени турски войници. Турските сили са отвърнали на огъня, предаде агенция Ройтерс, като се позова на кюрдски военни източници и турски официални представители.

В изявление на турските въоръжени сили се посочва, че ракети "Катюша", изстреляни от Ислямска държава, са ударили лагера и леко са ранили четирима турски войници, които са приети за лечение в болница в турския окръг Шърнак.

Кюрдски източници съобщиха, че нападението срещу лагера Башика край Мосул е било част от по-широка офанзива на Ислямска държава срещу кюрдски позиции около Мосул.

Трима иракски сунитски бойци са били убити при нападението срещу тренировъчен лагер за бойци, сражаващите се с Ислямска държава, предаде Асошиейтед прес. Ройтерс цитира кюрдския представител Хемин Хаврами, който съобщи в Туитър, че кюрдските сили са отблъснали днес многобройни атаки на бойците от Ислямска държава, които са разположили девет коли бомби и са реализирали осем самоубийствени нападения. Седем членове на кюрдските сили пешмерга са загинали, съобщи Хаврами.

Бившият губернатор на провинция Ниневия Атил ан Нуджейфи заяви пред АП, че лагерът край Мосул е бил подложен на минометен огън "в продължение на часове" днес и обстрелът продължавал.

Кюрдски генерал, който е бил в близост до лагера Башика, каза, че шест или седем ракети са паднали в двора на базата, съобщава Ройтерс. Разполагането на около 150 турски войници в базата по-рано този месец обтегна отношенията между Турция и Ирак, който се оплака в Съвета за сигурност на ООН.

Багдад казва, че турското военно присъствие е нарушение на иракския суверенитет. Тази седмица Турция изтегли част от военните си, но Багдад настоява за пълно изтегляне.
Над 1000 бойци са преминали през обучение в лагера.

Източник: БТА