/ iStock/Getty Images
Иран съобщи, че вече обогатява уран до 5 % чистота, след като няколко пъти съкрати задълженията си по международното споразумение за ядрената му програма от 2015 г., предаде Франс прес.

Съгласно това споразумение Иран нямаше право да извърши дейности по обогатяване на уран в подземния завод във Фордо и да обогатява уран-235 с чистота над 3,67 %.

Иран изпълни заплахите и започна да обогатява уран

В четвъртък Иран възобнови дейностите по обогатяване на уран във Фордо и съобщи, че центрофугите му постепенно ще увеличават мощността си, като от днес се планираше обогатяването да е с чистота 4,5 %.

Иран възобновява обогатяването на уран

"Предвид нуждите ни сега произвеждаме 5 %", заяви днес говорителят на Иранската организация за атомна енергия Бахруз Камалванди. Той добави, че Иран има "капацитета да произвежда 5 %, 20 %, 60 % или всякакъв друг процент" чистота на уран.

Чистота на урана от 5 % остава под обогатяването до 20 %, което Иран е извършвал в миналото и е много далеч от 90-те процента чистота, необходими за производство на ядрена бомба, отбелязва АФП.

Много загинали и ранени при земетресението в Иран

Възобновяването на работата на завода във Фордо е четвъртият етап от плана за съкращаване на иранските задължения, започнат през май в отговор на възобновяването на санкциите на САЩ, които през 2018 г. едностранно се оттеглиха от иранското ядрено споразумение.

Камалванди заяви също, че Иран е готов при необходимост да предостави видеозапис на инцидент с инспекторка на Международната агенция за атомна енергия, заради който Техеран оттегли акредитацията й в четвъртък.

Кралица на красотата получи убежище във Филипините пред страх от смърт в Иран

При контрол на входа на завода в Натанз, Централен Иран, алармата се е задействала многократно, което показва, че инспекторката или е била заразена с някои вещества, или ги е носела в себе си, заяви Камалванди. Той не уточни за какви вещества става дума, нито дали такива са били намерени у инспекторката.

"При необходимост ще покажем кадри от инцидента", заяви Камалванди и изтъкна, че "горчивият опит" на Иран по отношение на ядрения саботаж е довел до налагането на много строг контрол.
БТА