/ БГНЕС
Най-малко шестима души са загинали, а над 300 са ранени при земетресението, което разтърси северозападен Иран днес, предаде Ройтерс, като се позова на държавни медии.

Трусът, който по последни данни е бил с магнитуд 5,9, бе регистриран в провинция Източен Азербайджан. Районът се намира на около 400 километра северозападно от столицата Техеран. Земетресението е станало в 0.47 ч. българско време на дълбочина 8 километра в района на град Тарк, на около 120 километра югоизточно от Тебриз, столицата на провинция Източен Азербайджан, уточни Сеизмологичният център към Института по геофизика към Университета на Техеран.

Иран земетресение
БГНЕС

Земетресението е причинило материални щети в редица населени места. Най-тежко са пострадали две села - Варнакеш и Варзаган. Четиридесет къщи са били напълно разрушени, а 205 домашни животни са загинали при рухването на обори и конюшни.

Иран е разположен в силно сеизмична зона и регистрира средно по едно земетресение на ден.

През 2003 г. трус с магнитуд 6,6 разруши историческия град Бам, причинявайки смъртта на 26 000 души. При земетресение с магнитуд 7 в западната част на страната през 2017 г. загинаха над 600 човека, а повече от 9000 бяха ранени.

Иран земетресение
БГНЕС

БТА