Иран и Пакистан
Иран и Пакистан / ThinkStock/Getty Images
Иран поднови обогатяването на уран в подземния комплекс Фордо, съобщава иранската осведомителна агенция Тасним, цитирана от Ройтерс.
Иран е вкарал уранов газ в 1044 центрофуги във Фордо, което превръща комплекса от изследователски център, какъвто трябваше да бъде според международното споразумение от 2015 г. в активна локация за производство на обогатен уран.

Иран твърди, че доставката на 2 тона уранов газ UF6 във Фордо е била извършена под надзора на инспектори от ООН.

Началото на обогатяването е поредния етап от разпадането на Договора за иранската ядрена програма, подписан между Техеран и групата P5+1 (Петте държави, постоянни членки на Съвета за за сигурност на ООН, плюс Германия).

През 2018 г. САЩ едностранно се оттегли от сделката, която европейските държави се опитват да запазят и започна нов цикъл на икономически санкции срещу Иран.
Споразумението предвижда спирането на обогатяването на уран във Фордо, както и ограничение Иран да може да обогатява урана до не повече от 3,67 процента, което е достатъчно за работата на граждански обекти, като ядрени реактори.

Шефът на иранската ядрена програма Али Акбар Салехи каза, че уранът във Фордо ще бъде обогатен до 5 процента.

Това е в очевидно противоречие на параметрите в споразумението със Запада, Русия и Китай, но и много под стойностите от 90 процента, които са необходими за изработването на ядрени оръжия.
Преди подписването на споразумението, Иран обогатяваше урана до 20 процента чистота, като Салехи каза, че това може и да стане отново, ако се наложи.