Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, чиято страна подкрепя палестинската групировка "Хамас", заяви днес, че отварянето на "нов фронт" срещу Израел в Близкия изток ще зависи от действията на еврейската държава в ивицата Газа, която е бомбардирана от Израел, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че Иран е в центъра на вниманието заради безрезервната си подкрепа за "Хамас". Въпреки че Техеран отдавна подкрепя палестинската ислямистка групировка, иранските лидери твърдят, че не са замесени в атаката, която "Хамас" извърши в събота срещу Израел - заклетия враг на Ислямската република.

Въпреки това САЩ се опасяват от отварянето на втори фронт на север с Израел, на границата с Ливан, ако "Хизбула", съюзник на "Хамас" и подкрепяна от Иран групировка, реши да се намеси масирано.

Военното правителство на Израел положи клетва

"Лидерите на някои държави ни питат за възможността за откриване на нов фронт (срещу Израел) в региона", заяви Амир Абдолахиан по време на среща в Багдад с Мохамед Шия ас Судани, министър-председател на Ирак, съседна държава и съюзник на Иран.

"Нашият ясен отговор на тези възможности е, че всичко зависи от действията на ционисткия режим в Газа", добави иранският първи дипломат, цитиран в изявление на иранското външно министерство. "Дори и сега престъпленията на Израел продължават и никой в региона не иска от нас разрешение да отвори нови фронтове", заяви Амир Абдолахиан.
По данни на местните власти при започналата в събота офанзива на "Хамас" са загинали около 1200 израелци, а при израелския отговор - 1354 палестинци, много от които цивилни.

Лойд Остин: САЩ не поставят условия за помощ по сигурността на Израел

Предпазлив към Иран от събота насам, Западът надигна глас, предупреждавайки го да не удължава конфликта. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в вчера, че е "отправил ясно послание към иранците: да внимават".

След Ирак иранският външен министър предстои да посети Ливан, където проиранската "Хизбула" засега се ограничава до ограничена намеса в конфликта, разпален от нейния съюзник "Хамас" срещу Израел.

Иранският президент Ебрахим Раиси призова "мюсюлманските и арабските страни" да се "координират", за да "спрат престъпленията на Израел". Снощи той разговаря със саудитския принц Мохамед бин Салман и със сирийския президент Башар Асад.
 
Алексей Маргоевски/БТА