Иран не възнамерява да спре обогатяването на уран
Иран не възнамерява да спре обогатяването на уран / БГНЕС
Иран никога няма да спре да обогатява уран и очаква Съединените щати да променят своята "политика на моркова и тоягата" към Техеран във връзка със спора за ядрената му програма, заяви говорителят на иранското външно министерство Хасан Кашкави, цитиран от Ройтерс.

Вчера новоизбраният президент на САЩ Барак Обама заяви, че е готов да предложи на Иран икономически стимули, за да спре обогатяването на уран, чиято цел според САЩ е създаването на ядрено оръжие. Той обаче отбеляза, че ако Техеран откаже, санкциите срещу него ще бъдат засилени.

„Докато те (САЩ) се придържат към досегашната си позиция по отношение на прекратяването на обогатяването на уран, нашият отговор ще бъде: Иран никога няма да спре да обогатява уран", заяви Кашкави пред репортери.

"Ако новата им позиция ще изключва опасенията от иранската ядрена дейност, ние сме готови за това, но очакваме те да признаят правото ни да развиваме ядрени технологии", каза още той.

"Старата политика беше тази на моркова и тоягата. Тя трябва да се промени и да се превърне в политика на взаимодействието", добави Кашкави.

"Когато те говорят за промяна, всички очакват променената политика да донесе нещо съвсем различно от (политиката), която следваше Буш", допълни Кашкави и подчерта, че всички трябва да изчакат и да видят какъв подход ще възприеме Обама, след като встъпи в длъжност на 20 януари.