/ iStock/Getty Images
Иран нарече инцидента в завода за обогатяване на уран в град Натанз "терористичен акт" срещу ядрената си програма, предаде Франс прес.

По-рано бе съобщено за проблем с електроснабдяването в обекта, както и че няма пострадали хора, нито замърсяване. 

Иран започва да произвежда нови центрофуги


"Ислямска република Иран, осъждайки тази безполезна акция, подчертава необходимостта международната общност и Международната агенция за атомна енергия да се изправят срещу този антиядрен тероризъм", заяви в комюнике ръководителят на Иранската агенция за атомна енергия вицепрезидентът Али Акбар Салехи.

Той не отправи обвинения срещу групировка или държава във връзка с инцидента, нито даде подробности за положението в завода. "Тази акция отразява провала на противниците на преговорите за вдигане на жестоките санкции" на Съединените щати срещу Иран, отбеляза в същото време Салехи.

Израел се ангажира да работи със САЩ по въпроса с ядрената програма на Иран

Той има предвид преговорите във Виена с цел връщане на САЩ в международното споразумение за иранската ядрена програма. На 10 април в завода в Натанз бяха въведени в експлоатация, в нарушение на ядрената сделка от 2015 г., нови центрофуги, които могат да обогатяват уран до по-високи равнища.

Пред юли миналата година в подземния обект стана експлозия, която иранските власти определиха като опит за саботиране на ядрената програма на страната. Подозренията паднаха върху Израел - заклет враг на Иран. 
БТА