/ iStock/Getty Images
Иран съобщи, че започва механични изпитания на най-новата си усъвършенствана ядрена центрофуга. Това се случва в момент, когато петте световни сили се опитват да убедят САЩ да се върнат в ядреното споразумение с Иран от 2015 г., предаде Асошиейтед прес.

На церемонията по откриването на новата производствена линия президентът Хасан Рохани каза, че това е "голямо постижение" на иранските учени, което ще позволи на страната съществено да увеличи обогатяването на уран, предаде ДПА.

Иран освободи задържан южнокорейски петролен танкер

Когато бъде въведена в експлоатация, центрофугата тип IR-9 ще може да отделя уранови изотопи по-бързо от използваните сега и да обогатява уран с по-бързи темпове. IR-9 e 50 пъти по-бърза от първата иранска центрофуга, IR-1.

Новината беше съобщена по телевизията на днешния Ден на ядрените технологии в Иран. Рохани изтъкна, че Иран спазва договора за неразпространение на ядрените оръжие, каза, че ядрената му програма има изключително мирни цели, страната му има законно право да я развива и го прави без чужда помощ.

Обсъждат ядрената програма на Иран във Виена (ВИДЕО)

В ядрената сделка от 2015 г. Техеран се съгласи да използва само по-стария тип центрофуги IR-1 и да поддържа обогатяването на уран до нива от 4 %, припомня ДПА. От януари обаче Иран започна да обогатява уран с чистота до 20 %, което е само на една крачка от производството на уран за военни цели.

Според Иранската организация за ядрена енергетикам с новите центрофуги обогатяването на уран ще може да се повиши до 60 %. През 2018 г. бившият американски президент Доналд Тръмп извади САЩ от ядреното споразумение.

Обсъждат евентуалното завръщане на САЩ в ядрената сделка с Иран (ВИДЕО)

Той обвини Техеран, че не спазва залегналите в него договорености и започна кампания на максимален натиск, включваща по-затегнат режим на американски санкции и други строги мерки.

Иран отговори със засилване на обогатяването на уран и изграждане на центрофуги в открито нарушение на споразумението, но същевременно настояваше, че ядрените му разработки са единствено и само за граждански нужди, а не за военни, отбелязва АП. 
БТА