Иран е готов да посрещне европейското петролно ембарго
Иран е готов да посрещне европейското петролно ембарго / снимка: Reuters

Иран ще устои на европейското петролно ембарго, което влиза в сила от 1 юли. Това заяви иранският министър на петрола Ростам Газеми, според когото тези санкции изобщо "няма да подействат" на Иран, предаде Франс прес.

"Въвеждането на санкции от враговете ни, считано от днес, не е проблем, те не подействаха и няма да подействат", тъй като "правителството е взело необходимите решения и е изцяло готово да ги посрещне", каза Газеми, цитиран от медиите.

Иранският петрол все така се търси на международните пазари и е спряна само част от износа за Европа, заяви министърът. Той добави, че Иран е намерил "нови клиенти, които да заместят Европа", без да уточни кои са те.

ЕС наложи пълно ембарго върху покупките и превоза на ирански петрол, който вече няма да се застрахова от европейските компании в бранша, покриващи 90 на сто от световния морски трафик на нефт.

Същевременно САЩ убедиха други големи клиенти на Иран, по-специално в Азия, да ограничат вноса на суров петрол от Иран, за да избегнат търговски и финансови репресии от страна на Вашингтон.

По данни на Международната енергийна агенция (МЕА) тези западни санкции, обявени през януари, са намалили вече с 30 на сто иранския износ на суров петрол, спаднал на 1,5 милиона барела дневно срещу над 2,1 милиона барела в края на миналата година.

Според МЕА добивът междувременно е изчерпал възможностите на иранските петролни хранилища, което задължава втория по значение производител в ОПЕК да намали обема на продукцията, посочва БТА.

През май ОПЕК съобщи, че Иран произвежда дневно 3,13 милиона барела срещу близо 3,5 милиона в края на 2011 г.

Иранското ръководство отхвърля тези оценки и твърди, че износът на страната е стабилен - 2,1 милиона барела дневно, а добивът е увеличен на 3,75 милиона.