Ирак помоли ООН за помощ - бунтовници откраднали 40 кг радиоактивни материали
Ирак помоли ООН за помощ - бунтовници откраднали 40 кг радиоактивни материали / БГНЕС

Иракските власти уведомиха генералния секретар на ООН Бар Ки-мун, че бунтовници са откраднали 40 кг уранови съединения от три лаборатории в университета в Мосул, предадоха осведомителните агенции.

В писмото на иракския посланик в ООН Мохамед Али ал Хеким се казва, че опасните вещества може да бъда използвани за изготвянето на оръжие за масово унищожение и изнесени от страната.

"Република Ирак уведомява международната общност за това опасно произшествие и моли за помощ и подкрепа за предотвратяването на заплахата от използването на ядрени материали от терорист в Ирак и чужбина", пише в писмото до Бан Ки-мун.

Откраднатият уран не представлява сериозна заплаха, но отсъствието на контрол върху радиоактивните вещества предизвиква опасения, заяви говорител на Международната агенция за атомна енергия, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Изхождайки от предварителните данни, смятаме, че става дума за нискообогатено вещество, то не представлява сериозна заплаха за сигурността или режима на неразпространение", отбеляза представителят на МААЕ.

Източник: БТА