Ирак иска промени в проектоспоразумението за сигурността със САЩ
Ирак иска промени в проектоспоразумението за сигурността със САЩ / БГНЕС
Иракското правителство реши да поиска промени в проектоспоразумението за сигурността със САЩ, което ще позволи на американските сили да останат в Ирак още три години, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Правителството реши, че необходими поправки в споразумението могат да го направят приемливо за всички иракчани", каза говорителят на иракския кабинет Али ад Дабаг. Той добави, че министрите ще обсъдят предложените поправки и ще ги съобщят на американския преговарящ екип.

Решението на иракското правителство е очевиден обрат в позицията на Багдад, който по-рано окачестви проектспоразумението като окончателно, отбелязва БТА. Документът бе одобрен миналата седмица след усилени преговори. Той предвижда американските войски да напуснат Ирак до 2011 г., освен ако Багдад не поиска те да останат, и позволява на иракски съдилища да съдят американски войници, обвинени в сериозни престъпления.

Иракският парламент трябва да одобри проектоспоразумението преди настоящият мандат на ООН да изтече в края на годината. В противен случай няма да има легално основание за оставането на американските войници в Ирак.