Абдула Втори
Абдула Втори / Gulliver/Getty Images
Йорданският крал Абдула посети  едната от двете малки територии, които буквално до неделя бяха отдадени под наем на Израел според мирното споразумение между тях от 1994 г., предаде Асошиейтед прес.

Монархът обиколи Ал Бакура, анклав с площ от около 800 декара по поречието на река Йордан в Северна Йордания, и написа в Туитър, че "няма по-важно нещо от суверенитета на Йордания върху земите й".

Посещението на краля, който беше придружаван от престолонаследника и представители на висшето военно командване, изглежда е опит да бъде демонстрирана йорданската власт върху възвърнатите територии, отбелязва АП.


Нападнаха туристи близо до забележителност в Йордания


По силата на споразумението Аман си запазваше суверенитета над двата анклава, но позволяваше на израелските фермери да имат свободен достъп до тези земи.

Районите на Ал Бакура и Гумар бяха превзети от Израел съответно през 1950 и 1967 г. Те се простират на площ от около 4800 дка, предимно обработваеми земи.

В неделя Йордания обяви, че израелските фермери ще продължат да имат достъп до земята, но за това ще им е нужна виза от йорданското посолство в Израел и ще трябва да влизат в кралството през официалните гранични пунктове.


България ще бъде домакин по процеса „Акаба“ (СНИМКИ)


В израелския парламент премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че страната му има "безспорен интерес от запазването на мирното споразумение" и изтъкна важността на йорданската стабилност за израелската национална сигурност.

Той каза това на специално парламентарно заседание по случай 25-тата годишнината на мирния договор с Йордания.
БТА