Ингрид Бетанкур посрещна за шести път рождения си ден като заложничка
Ингрид Бетанкур посрещна за шести път рождения си ден като заложничка / снимка: БГНЕС

Бившата кандидатка за президент на Колумбия Ингрид Бетанкур, която е и с френско гражданство, вчера навърши 46 години. Това бе шестия й рожден ден, който тя посреща като заложничка на групировката Революционни въоръжени сили на Колумбия /ФАРК/, предаде Асошиейтед прес.

Миналата седмица представители на ФАРК обявиха, че ще предадат на венецуелския президент Уго Чавес трима от заложниците - кандидатката за вицепрезидент в кампанията на Бетанкур, Клара Рохас, сина на Рохас и бившата депутатка от колумбийския парламент Консуело Гонсалес. Рохас и Бетанкур бяха отвлечени през 2002 г. по време на предизборната им кампания в южната част на Колумбия. През същата година бе избран сегашният президент на страната Алваро Урибе.

По-късно днес се очаква Чавес да даде пресконференция в Каракас, на която ще обяви подробности по очакваното освобождаване на тримата заложници.

ФАРК държи близо 700 заложници. Сред тях, освен Бетанкур, има и трима американци. Групировката настоява в замяна на свободата на заложниците стотици нейни членове да бъдат пуснати от арести и затвори в Колумбия и САЩ.

Съпругът на Ингрид Бетанкур, Хуан-Карлос Леконт, прекара по-голямата част от миналата седмица на борда на малък самолет, от който той разпръсна 22 000 листовки със снимките на двете им деца над район в югоизточната част на страната, където се предполага, че ФАРК държат своите заложници. Пред АП той заявил, че се надява поне една от листовките да попадне в ръцете на съпругата му.