Индонезия изтегли от пазара си всички китайски продукти с мляко
Индонезия изтегли от пазара си всички китайски продукти с мляко / снимкa: БГНЕС

Индонезия изтегли от пазара си всички съдържащи мляко продукти, произведени в Китай, включително марките Сникърс и шоколадите М&М заради опасения, че може да съдържат меламин, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

"Агенцията за храните в писмо от 23 септември нареди на всички магазини на дребно в цяла Индонезия да изтеглят от продажба всички продукти, съдържащи мляко, произведено в Китай, за да бъдат изследвани" се казва в съобщението на индонезийските власти.

Вчера Индонезия прекрати и вноса на всякакви млечни продукти от Китай. Четири китайски бебета починаха , други близо 53 000 се разболяха вследствие на консумация на бебешки млека, заразени с химикала меламин. Същевременно новозеландската компания Фонтера, която е най-големият износител в света на млечни продукти, заяви, че е "потресена" от поведените на смесеното си предприятие с Ктай Санлу груп, за което стана ясно, че от осем месеца е знаело за наличието на меламин в млякото, но не уведомило никого. Фонтера съобщи, че цената на инвестициите й в Китай е спаднала с 69% заради кризата със заразеното мляко.