Индийски депутати се сбиха заради жените в парламента
Индийски депутати се сбиха заради жените в парламента / снимка: Reuters

Гласуването на важен законопроект, предвиждащ 33 на сто от местата в индийския парламент и в щатските законодателни събрания да са запазени за жени, бе отложено, след като в горната камара на парламента се стигна до физически сблъсък, предаде ДПА.

Законопроектът за по-широко участие на жените в парламента вече от 13 години е блокиран от политическите му опоненти.

За да бъде приет, е необходима конституционна поправка, подкрепа на две трети от членовете на двете камари на парламента и одобрение от 50 на сто от щатските законодатели.

Днес председателят на Раджая сабха, горната камара на индийския парламент, се опита да започне разисквания по законопроекта, но в крайна сметка дискусията отново бе отложена, за шести пореден път, до утре. Не е ясно обаче дали утре той ще бъде подложен на гласуване. Премиерът Манмохан Сингх е свикал среща на лидерите на представените в парламента политически партии, за да се обсъди въпроса преди подновяване на заседанията.

Опозиционната партия Бхаратия джаната, която има мнозинство в горната камара, подкрепя законопроекта, както и управляващият Обединен прогресивен алианс, четири други партии и няколко регионални формации.

Но група малки партии, които са в малцинство, са против законопроекта, настоявайки в квотата да има "запазени места" за жени от икономически и социално онеправданите слоеве и малцинства.

На днешното заседание десетина народни представители грабнаха копие от документа от ръцете на министъра, който трябваше да го внесе, скъсаха го на парчета и го хвърлиха срещу председателя на камарата Хамид Ансари, който е и вицепрезидент. Един депутат се опита да се качи на бюрото на председателя, но бе спрян от охраната. Друг се опита да удари служител на парламента, който седи под подиума на председателя.

Говорителят на Партията на конгреса изрази съжаление, че неколцина малки партии държат страната като заложник. Изобщо не става дума дали да има квота за жените, а кога да стане това. Назряло е времето за тази идея и това е неизбежно, не може да бъде отложено, въпреки всички грубиянски действия на шепа хора, заяви той, цитиран от БТА.

След днешните бурни сцени бе отложено и заседанието на долната камара, която има решаващият глас.

Правителството на Обединения правителствен алианс има крехко мнозинство в горната камара. Партиите, които са против закона в този му вид, заплашиха да оттеглят подкрепата си за управляващите, ако все пак законопроектът бъде прокаран без промени.

Ако бъде одобрен, Индия ще стане първата страна, която ще отдели 33 процента от местата в парламента и в щатските събрания за жени. Сега в долната камара, която наброява 545 депутати, има 59 жени, а в горната, която е 250-местна - 21 жени. И в двама случая това е под 11 процента.