И на Острова без тютюнев дим
И на Острова без тютюнев дим / netinfo

С надписи "Великобритания остава без тютюнев дим" по двуетажните автобуси - запазена марка на Лондон, британците се подготвят да ограничат вредния навик, предаде ДПА.

От тази неделя влиза в сила забрана за тютюнопушенето на всички обществени места в цяла Великобритания, след като цялостната забрана вече бе въведена в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, съобщава БТА.

Великобритания се присъединява към все по-големия брой на европейски държави, избрали да наложат пълна забрана на тютюнопушенето на общеествени места. Това вече направиха Ирландия, Италия, Малта и Швеция.

Направеното през януари предложение на европейския комисар по здравеопазването Маркос Киприану до 2009 г. да бъде забранено пушенето в целия ЕС спечели подкрепата на над 80 процента от жителите на ЕС.

Във Великобритания през 2006 г. парламентът одобри забрана на пушенето на работни места, барове, клубове и ресторанти. Преди това депутатите отхвърлиха "по-мек вариант" на частично ограничение с аргумента, че ще е много трудено за осъществяване.

Правителството в Лондон предвижда, че 600 000 от 12-те милиона пушачи във Великобритания ще се откажат от вредния навик, а броят на стоте хиляди смъртни случая, свързани с тютюнопушенето, които струват на здравеопазването 1,7 милиарда лири годишно, може да намалее.

Хората все още ще могат да пушат навън и в домовете си и ще се допускат изключения за институции като казарми и психиатрични болници. Църквите в страната изразиха протест срещу нелепите според тях инструкции, че също трябва да сложат знаци "пушенето забранено".

Гостите на хотели ще могат да си запалят цигара, ако са резервирали стая за пушачи, а изпълнителите на сцена ще могат да пушат , ако това е необходимо за "целостта на артистичния образ". Забраната ще важи и за многото арабски кафенета в Лондон, където традиционно се пуши наргиле.

Двете камари на парламента също стават зона без дим. Правителството заплаши със солени глоби до 2500 лири за обществени заведения, които не сложат табели за забрана на пушенето или пренебрегнат забраната. Пушачите нарушители подлежат на глоба до 200 лири. Пушачите, които хвърлят угарки по британските улици, ще бъдат глобявани с 80 лири.