/ Istock
Австрийските власти арестуваха 16-годишно момче по подозрения, че планира да извърши нападение срещу синагога във Виена, заяви министърът на вътрешните работи Герхард Карнер, цитиран от Асошиейтед прес.

Тийнейджърът, който е бил арестуван в четвъртък, казвал в чатове в интернет, че възнамерява да се снабди с оръжие, за да атакува неуточнена синагога във Виена, заяви Карнер. Той вече се е бил сдобил с финансовите средства за нападението, съобщи австрийската новинарска агенция АПА.

Властите не предоставиха информация за самоличността на заподозрения, но съобщиха, че е живял близо до град Щайр в Северна Австрия.

Домът му е бил претърсен и от него са били иззети няколко електронни носителя на данни. Властите са открили изображения и видеоматериали с инструкции за изработване на бомби и боравене с оръжия и боеприпаси, съобщи АПА.

Австрийската полиция повиши сигурността във и около синагогите и други еврейски и израелски институции след зачестили антисемитски инциденти след избухването на войната между Израел и палестинската ислямистика групировка "Хамас", отбелязва АП.
Симеон Томов/БТА