Холандия инсталира камери на границите си с Германия и Белгия
Холандия инсталира камери на границите си с Германия и Белгия / снимка: БГНЕС, архив

Холандското правителство планира да инсталира видеокамери на границите с Германия и Белгия, потвърди правителствен представител. Правителството настоява, че затягането на сигурността на 15-те най-оживени гранични пунктове на страната от началото на следващата година е жизненоважно за борбата с международната престъпност и отрича това да нарушава законите на ЕС, посочва Асошиейтед прес.

Министърът на имиграцията Герд Леерс съобщи в четвъртък, че ще информира Европейската комисия, че системата за видеонаблюдение, която се очаква да заработи през януари или февруари, отговаря на съществуващите правила за личната неприкосновеност и граничния контрол. В изявлението си Леерс подчерта, че целта на камерите е да помагат на работата на полицията, която отдавна извършва проверки, предназначени да ограничат нелегалната имиграция и трафика на хора, посочва БТА.. Според правителството новите камери ще могат да разчитат регистрационните табели и да идентифицират подозрителни автомобили.

Системата обаче няма да съхранява информация за превозните средства и няма да се
използва за идентифициране на коли, чиито собственици не са платили такси за паркинг или други пътни глоби. В очевиден опит да се спазят шенгенските правила, които премахнаха постоянните гранични проверки, камерите няма да бъдат използвани през цялото време. Според правителството те ще работят максимум 90 часа месечно и по шест часа дневно и няма да следят всички леки коли и камиони.